A stovka za stovkou - mesačne - sa valí...

11.05.2007 Celý región

Najlepšie na štatistike o (ne)zamestnanosti v okresoch Prešov a Sabinov je fakt, že priznáva farbu. Kým k nej dôjdeme, najprv pár faktov.
Ku koncu februára bola v oboch okresoch evidovaná miera nezamestnanosti 14 percent. Na prácu v evidencii úradu čakalo (naozaj všetci do nohy? ) 15 543 ľudí. Je ich menej ako po minulé mesiace. A tak poďme k farbe. Šéfstvo úradu použilo bielu - naplno povedalo, že príčinou poklesu je odchod za prácou do sveta. Vlani tak v celom Prešovskom kraji urobilo 46 tisíc ľudí, jedna tretina z nich pochádzala z \"našich\" dvoch okresov. Išli do únie - najmä k bratom v Čechách, ale aj do Veľkej Británie, Írska a Fínska. Mesačne - a to je pointa - okolo stovky. Mladých vzdelaných absolventov škôl...
Čo sa to deje? Otázka na vedeckú konferenciu. Aspoň jeden uhol pohľadu ako možná odpoveď.
Ľudia (zrejme) neveria sľubom politikov, ktorí sú dnes pri moci či už sú to komunálni alebo najväčší. Keby bolo toľko pracovných miest, koľko je rečí o tom, čo tu bude, tam park, tam zóna, tam prídu investori, tak by nemal byť žiaden problém. Lenže \"skutek utek\" a život beží ináč. Dnešní mocipáni sa vyhovárajú na tých predošlých, exmocipáni pripomínajú dnešným, že sú zviazaní pupočnou šnúrou s ešte inými predošlými, čo zo Slovenska počítačovou machináciou urobili Švajčiarsko - len pre jednu volebnú kampaň...
Mnohí z tých, čo riešili svoj problém, ako uživiť seba, rodinu, sľubom o krajšej budúcnosti nemohli veriť, pretože rodinný rozpočet potrebuje kryť výdavky dnes ráno, dnes večer a zajtra. A tak sa zbalili a s rizikom krachu rodinných väzieb vydali sa do veľkého sveta. Tam sa nemusia spoliehať na sľuby. Možno ani sľubom v tamojšej reči veľmi nerozumejú, ale tam prišli a robia, aby zarobili. Čo sa im poväčšine darí. Keby to bolo opačne, tak by sa nie po stovkách vracali do rodných končín. Niekomu sa síce neveľmi pošťastí, ale čo doma? Zas si zvykať na úplne nevyplatené či meškajúce platy a s tým spojenú bohorovnosť našich podnikateľov (neubližujme tomu slovu, tak povedzme - zamestnávateľov)?
Kto tu teda zostane? Kto bude robiť a rodiť o pár desiatok rokov v týchto končinách? Prídu šikmookí? Či akí ...okí? Pripravme sa na všetko.
Všetci vládni by mali vo svojich skutkoch viac myslieť na mladých a činorodých a nie na menej vládnych, nemladých a nečinorodých a zvyknutých len na \"ta dajte\", lebo... Lebo!
(jj)
 

Vyberte región